قال الصادق (ع) على كل جزء من أجزائك زكاة واجبة للَّه تعالى، بل على شعرة (كل منبت شعر) من شعرك، بل على كل لحظة من لحاظك زكاة، فزكاة- العين: النظرة بالعبرة و الغض عن الشهوات و ما يضاهيها، و زكاة الاذن: ...
استماع العلم و الحكمة و القرآن و فوائد الدين من الموعظة و النصيحة و ما فيه نجاتك و الاعراض عما هو ضده من الكذب و الغيبة و أشباههما، و زكاة اللسان:
النصح للمسلمين و التيقظ للغافلين و كثرة التسبيح و الذكر و غيرها، و زكاة اليد:
البذل و العطاء و السخاء بما أنعم اللَّه عليك به و تحريكها بكتابة العلم (بكتبة العلوم) و منافع ينتفع بها المسلمون في طاعة اللَّه و القبض عن الشرور (الشر).
ترجمه
حضرت صادق (ع) فرمود: بر هر عضو و جزوى از اجزاى تو زكاة واجبى است كه بايد در راه خدا تأديه كنى، و بلكه بر هر مويى از مويهاى تو و بر هر نگاهى از نظرهاى تو حقى لازم و زكاتى است.
پس زكاة چشم: آنست كه نظر تو توأم با عبرت و پند گرفتن باشد، و از شهوات نفسانى و آنچه بمانند آنها است چشم بپوشى.
و زكاة گوش: گوش دادن است به علم و معرفت و آيات قرآن و كلمات دينى و موعظت و نصيحت و آنچه موجب سعادت و نجات انسان است، و همچنين اعراض كردن از گفتگوها و سخنانى كه موجب گرفتارى و عذاب مىشود، چون غيبت و تهمت و دروغ و غير آنها.
و زكاة زبان: آنست كه نصيحت گفته شود به مسلمين و بياناتى براى تنبيه و بيدار كردن غافلين اظهار گردد و تسبيح و ذكر پروردگار شود، و امثال اينها از تلاوت آيات و گفتن سخنان مفيد.
و زكاة دست: به وسيله بخشش و احسان كردن و سخاوت باشد به آنچه خداوند متعال به او عطا فرموده است، و همچنين بكار بردن دست است در نوشتن مطالب دينى و علمى و مفيدى كه براى مسلمين فايده بخشد، و مردم از آنها استفاده اخلاقى و دينى برده و يا موجب جلوگيرى از فساد و شرور گردد.
و زكاة الرجل السعى في حقوق اللَّه تعالى من زيادة الصالحين و مجالس- الذكر و اصلاح الناس وصلة الارحام (الرحم) و الجهاد و ما فيه صلاح قلبك و سلامة دينك، هذا مما تتحمل (تحتمل) القلوب فهمة و النفوس استعماله، و ما لا يشرف عليه الا عباده المخلصون المقربون اكثر من ان تحصى، و هم أربابه و هو شعار هم دون غيرهم.
ترجمه
و زكاة پاى: سعى كردن در انجام حقوق پروردگار متعال است، مانند قدم برداشتن براى زيارت افراد نيكوكار و رفتن به سوى مجالس ذكر خدا و حركت كردن براى اصلاح ما بين مردم و صله ارحام و جهاد در راه خدا و رفتن به خاطر اصلاح قلب خود و يا به منظور دين.
اين خصوصيات و لطائف كه ذكر شد، آن مقداريست كه دلهاى اغلب مردم مىتوانند آنها را متحمل شوند، و اكثر افراد مىتوانند آنها را صورت عمل بدهند، و اما آن جزئيات و لطائفى كه تنها بكار دسته مقربين و مخلصين مىخورد؛ بيش از حد شماره است، و آنان هستند كه اهليت فهم اسرار و لطائف دارند، و ديگران از درك اسرار و فهم حقائق محروم هستند.
منبع : مصباح الشريعة ، ترجمه مصطفوى
رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: إذا غَضِبَ اللَّهُ عَلى امَّةٍ ولَم يُنزِل بِهَا العَذابَ، غَلَت أسعارُها، وقَصُرَت أعمارُها، ولَم تَربَح تُجّارُها، ولَم تَزكُ ثِمارُها، ولَم تَغزُر أنهارُها، وحُبِسَ عَنها أمطارُها، وسُلِّطَ عَلَيها شِرارُها.
ترجمه:
هر گاه خداوند بر امّتى خشم گيرد و بر آن عذاب نازل نكند، قيمتها در آن بالا مى رود، آبادانى اش كاهش مى يابد، بازرگانانش سود نمى برند، ميوه هايش رشد نمى كنند، جوى هايش پُر آب نمى گردند، باران بر آن فرو نمى بارد، و بَدانش بر آن سلطه مى يابند.
الكافي (ط - دارالحديث)، ج10، ص: 553
و آن حضرت فرمود: كسى كه كلمه «نمى دانم» را از دست بگذارد تير هلاكت بر مواضع حساس كشتنى اش نشيند.
منبع: نهج البلاغه، ترجمه انصاریان، حکمت 85
شبی یک ساعت دعا بخوانید. اگر حال دعا نداشتید باز هم خلوت با خدا را ترک نکنید. در بیداری سحر و ثلث آخر شب آثار عجیبی است. هر چیزی را که از خدا بخواهی از گدایی سحرها میتوان حاصل نمود. از گدایی سحرها کوتاهی نکنید که هرچه هست در آن است.
شیخ جعفر مجتهدی
پایگاه فرهنگی - مذهبی ازکی 1392 ©
کپی برداری از مطالب، با ذکر منبع مجاز میباشد
طراحی و پشتیبانی: آتروپات وب