جلوه اول ولایت در سلوک، توسل به حضرات معصومین علیهم السلام است و این از جمله عواملی است که هیچ سالکی از آغاز سیر تا پایان، از آن بی نیاز نیست. زیرا ایشان واسطه های فیوضات الهی هستند.
علامه طباطبایی فرموده است: « اکثر افرادی که موفق به نفی خواطر شده و توانسته اند ذهن خود را پاک و صاف نموده و از خواطر مصفا کنند و بالاخره سلطان معرفت برای آنها طلوع نموده است، در یکی از دو حال بوده است: اول در حین تلاوت قرآن مجید و التفات به خواننده آن که چه کسی در حقیقت قاری قرآن است و آن وقت بر آنان منکشف میشده است که قاری قرآن، خداست جل جلاله. دوم از راه توسل به حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام. زیرا آن حضرت را برای دفع حجاب و موانع طریق نسبت به سالکین راه خدا، عنایتی عظیم است.»
جلوه دوم ولایت در سلوک توجه به نکته زیر است:
علامه طباطبایی میفرماید: « امام، چنانچه نسبت به ظاهر اعمال مردم پیشوا و راهنماست، همچنان در باطن نیز سمت پیشوایی و رهبری دارد و اوست قافله سالار کاروان انسانیت که از راه باطن به سوی خدا سیر میکند ». سپس میفرماید: « کسی که رهبری امتی را به امر خدا بر عهده دارد،چنانکه در در مرحله اعمال ظاهری رهبر و راهنماست، در مرحله حیات معنوی نیز رهبر و حقایق اعمال به رهبری او سیر میکند.»
صراط بودن ائمه علیهم السلام هم به همین معناست. زیرا سالک نه تنها به مدد امام علیه السلام سیر میکند، بلکه با امام و در متن ولایت امام علیه السلام، سیر میکند.
جلوه سوم ولایت در سلوک: استمداد از ائمه علیهم السلام، نه تنها در عبور از مراحل و منازل سلوک امری لازم و ضروری است بلکه پس از نیل به سر منزل مقصود و شهود قلبی توحید، حقیقت ولایت ائمه و مقام نورانیت ایشان بر عارف آشکار میشود. امام علی علیه السلام میفرماید: « مَعْرِفَتِي بِالنُّورَانِيَّةِ مَعْرِفَةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَوَ مَعْرِفَةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مَعْرِفَتِي بِالنُّورَانِيَّةِ وَ هُوَ الدِّينُ الْخَالِصُ. » (بحار، ج26، ص 1)(قسمتی از روایت است)
منبع: کتاب شرح حدیث عنوان بصری (استاد تحریری) صص 64-60
رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: إذا غَضِبَ اللَّهُ عَلى امَّةٍ ولَم يُنزِل بِهَا العَذابَ، غَلَت أسعارُها، وقَصُرَت أعمارُها، ولَم تَربَح تُجّارُها، ولَم تَزكُ ثِمارُها، ولَم تَغزُر أنهارُها، وحُبِسَ عَنها أمطارُها، وسُلِّطَ عَلَيها شِرارُها.
ترجمه:
هر گاه خداوند بر امّتى خشم گيرد و بر آن عذاب نازل نكند، قيمتها در آن بالا مى رود، آبادانى اش كاهش مى يابد، بازرگانانش سود نمى برند، ميوه هايش رشد نمى كنند، جوى هايش پُر آب نمى گردند، باران بر آن فرو نمى بارد، و بَدانش بر آن سلطه مى يابند.
الكافي (ط - دارالحديث)، ج10، ص: 553
و آن حضرت فرمود: كسى كه كلمه «نمى دانم» را از دست بگذارد تير هلاكت بر مواضع حساس كشتنى اش نشيند.
منبع: نهج البلاغه، ترجمه انصاریان، حکمت 85
شبی یک ساعت دعا بخوانید. اگر حال دعا نداشتید باز هم خلوت با خدا را ترک نکنید. در بیداری سحر و ثلث آخر شب آثار عجیبی است. هر چیزی را که از خدا بخواهی از گدایی سحرها میتوان حاصل نمود. از گدایی سحرها کوتاهی نکنید که هرچه هست در آن است.
شیخ جعفر مجتهدی
پایگاه فرهنگی - مذهبی ازکی 1392 ©
کپی برداری از مطالب، با ذکر منبع مجاز میباشد
طراحی و پشتیبانی: آتروپات وب