عالیترین مرتبه طهارت که قلب می تواند به آن برسد طهارت توحیدی است. در این منزل، قلب بی غل و غش بوده و صفا یافته است. در روایت است: «إِنَّ الْقَلْبَ إِذَا صَفَا ضَاقَتْ بِهِ الْأَرْضُ حَتَّى يَسْمُو»
آینه دل چون شود صافی و پاک
نقش ها بینی برون از آب و خاک
هم ببینی نقش و هم نقاش را
فرش دولت را و هم فرّاش را
انسان که به مرتبه وحدت نرسد در مرحله «ارباب متفرقون» در منزل «مَكْرُ ٱلَّيْلِ وَٱلنَّهَار» و ده ها منازل تاریک دیگر است. اگر اول صبح سگی را دید باورش می شود که امروز کارهایش درست نخواهد شد. گاهی می گوید: اگر فلانی را ببینم کارم درست نمی شود؛ یا اگر فلانی سفارش نکند کارم درست نخواهد شد؛ یا باید هوای فلان و فلان را داشته باشم. این همه نظر استقلالی به اشخاص و اشیاء، قلب را همچون زیراندازی می کند که زیر پای هر رهگذری در حال لگدمال شدن است.
جان همهروزه از لگدکوب خیال
وز زیان و سود و از خوف زوال
نی صفا می ماندش نی لطف و فر
نی به سوی آسمان راه سفر
این قلب مطمئن نمی شود. قلب مؤمن به تعبیر روایت، «المدینة الحصینه» است؛ یعنی شهر برج و بارو دار؛ یعنی قلب مؤمن اولاً آباد است و خرابه نیست و ثانیاً بی در و دروازه و قلب هرزه نیست. بین «اصبعی الرحمن» است. هر حبّ و بغضی را در آنجا راه نمی دهد. آنجا حرم خداست. «الْقَلْبُ حَرَمُ اللَّهِ فَلَا تُسْكِنْ حَرَمَ اللَّهِ غَيْرَ اللَّه» قلب مشرک و قلب کسی که هنوز در عالَم تعیّنات و عالَم کثرت آماج تعلقات ویرانگر است، به هزاران قطعه متقطّع خواهد شد که در هر لحظه در جایی و هر دم در مکانی است. خداوند متعال در قرآن میفرماید: «... وَمَن يُشْرِكْ بِٱللَّـهِ فَكَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ ٱلسَّمَآءِ فَتَخْطَفُهُ ٱلطَّيْرُ أَوْ تَهْوِى بِهِ ٱلرِّيحُ فِى مَكَانٍ سَحِيقٍ» مشرک مانند کسی است که از آسمان سقوط بکند و در همان حال سقوط پرنده ای با سرعت او را بدزدد یا باد او را جای دوری بیندازد؛ یعنی مشرک در اثر شرک از اعلی درجات و اوج کرامت انسانی به بدترین حضیض ضلالت سقوط می کند و شکار درندگان می شود و هر درنده نصیبی از او برمی دارد و دیگر مال خودش نیست. اگر انسان به غیر از خداوند، روی کسی دیگر حساب باز کند، هم سقوطش حتمی است و هم سهمیه درندگان خواهد شد!
آیت الله سید حسن عاملی
رسولُ اللَّهِ صلى الله عليه و آله: إذا غَضِبَ اللَّهُ عَلى امَّةٍ ولَم يُنزِل بِهَا العَذابَ، غَلَت أسعارُها، وقَصُرَت أعمارُها، ولَم تَربَح تُجّارُها، ولَم تَزكُ ثِمارُها، ولَم تَغزُر أنهارُها، وحُبِسَ عَنها أمطارُها، وسُلِّطَ عَلَيها شِرارُها.
ترجمه:
هر گاه خداوند بر امّتى خشم گيرد و بر آن عذاب نازل نكند، قيمتها در آن بالا مى رود، آبادانى اش كاهش مى يابد، بازرگانانش سود نمى برند، ميوه هايش رشد نمى كنند، جوى هايش پُر آب نمى گردند، باران بر آن فرو نمى بارد، و بَدانش بر آن سلطه مى يابند.
الكافي (ط - دارالحديث)، ج10، ص: 553
و آن حضرت فرمود: كسى كه كلمه «نمى دانم» را از دست بگذارد تير هلاكت بر مواضع حساس كشتنى اش نشيند.
منبع: نهج البلاغه، ترجمه انصاریان، حکمت 85
شبی یک ساعت دعا بخوانید. اگر حال دعا نداشتید باز هم خلوت با خدا را ترک نکنید. در بیداری سحر و ثلث آخر شب آثار عجیبی است. هر چیزی را که از خدا بخواهی از گدایی سحرها میتوان حاصل نمود. از گدایی سحرها کوتاهی نکنید که هرچه هست در آن است.
شیخ جعفر مجتهدی
پایگاه فرهنگی - مذهبی ازکی 1392 ©
کپی برداری از مطالب، با ذکر منبع مجاز میباشد
طراحی و پشتیبانی: آتروپات وب